Blogopmaak

Conserveermiddelvrij!

Waarom liever geen conserveermiddelen in oogdruppels?


Dr. Jelle Vehof, Oogarts bij Droge Ogen Kliniek Nederland, legt uit:


‘In oogdruppels zitten nog steeds vaak conserveermiddelen. Deze hebben als doel de druppels langer houdbaar te maken nadat het flesje is geopend. Het nadeel van deze conserveermiddelen is dat ze een ongunstig effect kunnen hebben op het oogoppervlak. Ze kunnen een schadelijk effect hebben, ontsteking uitlokken en een allergische reactie veroorzaken. Dit kan verschillende klachten geven zoals irritatie en branderigheid en het kan droge ogen uitlokken of verergeren.


Gelukkig zijn conserveermiddelen tegenwoordig nauwelijks nog nodig: er zijn speciale flesjes met een mechanisme waardoor er geen besmetting met de buitenwereld kan plaatsvinden en er zijn zogenaamde 'minims' beschikbaar, kleine verpakkingen voor eenmalig gebruik. Ik schrijf standaard conserveermiddelvrije druppels voor bij al mijn patiënten, en dit is ook de tendens wereldwijd bij mijn collega’s.’


Share by: